Måste laga mina cykeldäck

Under sommaren så gillar jag att cykla en hel del. Dels cykla till och från jobbet, men även till affären eller för nöjes skull. Dock har jag märkt att det läcker luft från båda däcken nu, så tror det kan vara hål i innerslangen. Det gäller då att göra en läckagesökning. Hade det vart tryckluft hade man kunnat göra det med en smart grej, läs mer här, men cykeldäck, de kan man kolla igenom att fylla upp en balja vatten bara! Eller ja, man kan ju vara bekväm av sig och lämna in den. Men att laga däck det är inte så svårt.

Så lagar man cykeldäck

Det är bra att dels ha en reparationskit samt en däckavtagare. Men det är inte alltid ett måstee att montera av hjulet för att laga slangen. Börja med att skruva av ventilerna. Lägg dem så du inte tappar bort dem, de ska på sen igen. 

Ta av däcket med däckavtagare och dra ut slangen. Sätt på ventilen igen.  Börja med att pumpa upp däcket försiktigt. Oftast kan du ganska snabbt höra var luften pyser ut och därmed var hålet är. Du kan känna luftströmmen i ansiktet. Om inte, lägg den i en hink med vatten. Där det bubblar där är det. Om du märker att hålet sitter runt ventilen eller om det är själva ventilen, så behöver du en ny slang.

Ta ur luften igen samt slipa med sandpapper där hålet är. Stryk på lim, sätt på en lapp att laga med. Sen på med limmet från tub nr 2. Sedan är det bara att montera på slang och däck igen!

15 Jul 2021